Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Minulla on idea, mitä pitäisi tehdä?

Ota heti idean synnyttyä yhteyttä Leader Länsi-Saimaan henkilökuntaan. Katsomme, sopiiko idea yhdistyksen strategiaan ja Leader -toimintatavan yleisiin ehtoihin vai onko sille luontevampi jokin toinen rahoituskanava. Kun ideaa jalostetaan hankkeeksi, tulee selvittää, onko idealle laajempaa tarvetta/kiinnostusta, ketkä olisivat mahdollisia yhteistyökumppaneita, mikä idean toteutus tulisi arviolta maksamaan jne. Valmisteluun kannattaa varata riittävästi aikaa, jopa useita kuukausia.

Millaiset hankkeet voivat saada rahoitusta?

Hyväksyttävien kehittämishankkeiden tulee olla yhteisöllisiä, laajempaa joukkoa palvelevia sekä yhdessä suunniteltuja. Ne voivat olla tyypiltään kehittämishankkeita, joilla luodaan esimerkiksi uusia palveluita ja toimintaa alueelle. Ne voivat olla myös investointihankkeita, joissa esimerkiksi korjataan kylätaloa ja tehdään reitistöjä. Yrityshankkeitten avulla voidaan kehittää yritysten toimintaa, suorittaa investointeja jne.

Miten rahoitusta haetaan?

Rahoitusta haetaan sähköisesti Hyrrä- järjestelmässä. Hanke perustuu hankesuunnitelmaan, jonka lisäksi tarvittavat liitteet lisätään Hyrrään pdf-muodossa. Myös paperihaku on mahdollinen, kysy lisää Leader- toimistosta.

Ketkä voivat olla hankkeiden hakijoita?

Leader-rahoitusta voivat hakea yritykset (alle 10 htv), yhteisöt ja kunnat. Rahoitettavien hankkeiden tulee kohdistua Leader Länsi-Saimaan toiminta-alueelle ja toteuttaa Oiva –strategiaa. Hankehaku on jatkuva.

Pitääkö hakijalla olla omaa rahaa? Hyväksytäänkö talkootyötä rahoituksessa?

Hakijan pitää sijoittaa hankkeeseen omaa rahaa. Jos hankkeelle myönnetään julkista tukea 80 % kustannuksista, on loppu 20 % yksityistä rahoitusta. Yleishyödyllisissä kehittämis- ja investointihankkeissa jopa 100 % yksityisestä rahoituksesta voi  talkootyöllä. Talkootyö on hinnoiteltu 15 €/tunti/henkilö. Työkoneen hinta on lisäksi 30 €/tunti. Siitä pidetään talkootyöpäiväkirjaa. Leader -tuki maksetaan syntyneiden kustannusten perusteella (tai kustannusmallista riippuen) jälkikäteen, joten käytännössä hankkeen kustannukset maksetaan ensin omalla rahalla.

Miten hankkeen käsittely tapahtuu?

Kun hankesuunnitelma tarvittavine lomakkeineen ja liitteineen on valmis, hankehakemus jätetään sähköisesti Hyrrä-järjestelmän kautta tai paperihakemuksena Leader Länsi-Saimaan toimistoon. Vireilletulotarkastuksen läpäistyään hankehakemus tulee vireille.

Huom. Hankkeen toimenpiteitä ei saa aloittaa ennen kuin hakemus on jätetty Hyrrä-järjestelmään ja hakija on saanut ilmoituksen hakemuksen vireilletulosta.

Leader Länsi-Saimaan hallitus päättää sen rahoituksesta.  Hakemus ja hallituksen lausunto toimitetaan Ely-keskuksen päätettäväksi. Hakija voi aloittaa vireillä olevan hankkeen toteuttamisen omalla riskillään ennen Ely- keskuksen virallista rahoituspäätöstä, mikäli hankkeen toteutusaika on alkanut. Viralliseen rahoituspäätökseen voi mennä useita kuukausia. Rahoituspäätös on hakijaa sitova dokumentti, jonka yksityiskohtiin sekä liitteisiin tulee paneutua huolellisesti.

Ota yhteyttä
  • Yhteystiedot

   Raatimiehenkatu 18, 2. kerros
   53100 Lappeenranta
   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
   Katso kaikki yhteystiedot

   Seuraa myös

   Facebook 

  • Liity jäseneksi

   Täytä jäsenlomake