Hankkeiden valintakriteerit 2023 - 2027
Valintakriteerit on jaettu seuraavasti
- Hyväksyttävyyskriteerit: Kaikille hankkeille pakolliset valintakriteerit, joiden tulee täyttyä, jotta hanke käsitellään.
- Kaikille hanketyypeille (kehittämishankkeet, yritystuet, pienhankkeet) yhteiset valintakriteerit
- Hanketyypin (kehittämishankkeet, yritystuet) omat valintakriteerit
Jotta hanke voidaan rahoittaa, sen tulee läpäistä kaikki hyväksyttävyyskriteerit ja sen lisäksi saada vähintään 2 pistettä hanketyyppien yhteisistä valintakriteereistä ja hanketyypin omista valintakriteereistä. Hanketyyppien yhteisistä valintakriteereistä ja hanketyypin omista kriteereistä voi saada 0-3 pistettä/kriteeri. Yhteensä pisteitä voi saada 21 pistettä (hanketyyppien yhteiset kriteerit 10 pistettä ja yritystukien ja kehittämishankkeiden omat kriteerit 11 pistettä).
Rahoituksen saaminen edellyttää myös sitä, että hakijan ja hakemuksen tukiedellytykset täyttyvät. Tukiedellytykset perustuvat Leader Länsi-Saimaan strategiaan, Suomen CAP-suunnitelmaan sekä kansalliseen lainsäädäntöön.
Hankkeiden saamat kriteerit määritellään hallituksen kokouksessa hankkeen rahoituksesta päätettäessä.
Pienhankkeiden (yritysten kehittämis- ja käynnistystuet, maatalouden kokeilutuki, yhdistysten pienhankkeet) valintakriteerit ovat samat. Tarvittaessa kriteerien määräytymisperusteita tarkennetaan myöhemmin.
Hyväksyttävyyskriteerit
(Kaikille hankkeille pakolliset valintakriteerit, joiden tulee täyttyä, jotta hanke käsitellään.)
Strategianmukaisuus
Asukaslähtöisyys ja omaehtoisuus
Toteutuskelpoisuus
Taloudelliset edellytykset
Taidolliset edellytykset
Kaikille hanketyypeille yhteiset valintakriteeerit (max 10 pistettä)
0=ei lainkaan tai vähän: Hanke tuo paikallisesti lisäarvoa toimintaan, tuotteisiin tai palveluihin tai kehittää toimintatapoja (hanke ei ole hanke, ellei se sisällä jotain uutta toimintaa).
1= jonkin verran. Hanke luo uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, jotka lisäävät alueen elinvoimaa tai tuovat lisätoimeentuloa.
2= paljon. Hanke on erittäin innovatiivinen. Se luo uusia tuotteita, palveluita tai toimintamalleja, joille vertailukohtia on haettava muualta Suomesta tai kansainvälisesti.
0 = ei lainkaan
1 = vähän: lisää energiatehokkuutta tai energiansäästöä (mm. ilmalämpöpumput, tiivistykset) tai edistää uusiutuvan energian ja teknologian käyttöönottoa, edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista
2 = jonkin verran: ottaa käyttöön uusia energiatehokkaita, ilmastoystävällisiä koneita, laitteita tai toimintatapoja, ottaa käyttöön uusiutuvaa energiaa
3 = paljon: luo uusia ympäristöystävällisiä tuotteita, palveluita ja toimintatapoja
Lisää luonnon monimuotoisuutta ja hiilensidontaa, estää luontokatoa.
Hanke hyödyntää paikallisia raaka-aineita, tuotteita ja palveluita tai paikallista kulttuuria. Mahdollistaa luontokohteiden paremman saavutettavuuden. Hanke nostaa paikallisten raaka-aineiden jalostusastetta tai edistää tuotekehittelyä.
Hanke tuo alueelle matkailijoita tai palvelee heitä. Hanke täydentää / kehittää alueen matkailutarjontaa.
Yritys sijoittuu harvaan asutulle maaseudulle tai ydinmaaseudulle (Kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan).
Hanke on huippujuttu! Hanke on hyvä ja vaikuttava, mutta valintakriteerit eivät huomioi sen kaltaisia hankkeita riittävän hyvin.
Hanketyyppien omat valintakriteerit / kehittämishankkeet (max 11 pistettä)
Hanke lisää tietoisuutta yrittäjyydestä, tuo esille yrittäjyysvaihtoehtoja / mahdollisuuksia yrittäjyyteen tai lisää yhteisöjen elinkeinotoimintaa (ml. sosiaalinen, yhteiskunnallinen yrittäjyys).
Koulutus, yrittäjien osaamisen lisääminen, edistää yritys- tai yritysryhmähankkeiden syntymistä
Hanke lisää ihmisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Hanke lisää väestöryhmien (eri ikäryhmät, vapaa-ajan asukkaat, tulomuuttajat, maahanmuuttajat) vuorovaikutusta, hanke tuo uusia ihmisiä mukaan kehittämistyöhön (tulomuuttajat, vapaa-ajan asukkaat, nuoret) tai vahvistaa merkittävästi yhteisöllistä toimintaa. Hankkeessa tulee määritellä konkreettiset keinot, miten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisätään.
0=ei lainkaan, 1= kohderyhmänä, 2=hakijoina / toimijoina.
Edistää nuorten omaehtoista toimintaa, nuorten toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksia ja nuorten viihtymistä alueella. Vahvistaa nuorten hyvinvointia (mm. harrastusmahdollisuudet). Antaa lapsille ja nuorille positiivisia kokemuksia, tuo nuorille näkyviin maaseudun työ- ja harrastusmahdollisuuksia.
1 % investointien rakennuskustannuksista kohdistuu taiteeseen tai kulttuuriin (ns. prosenttiperiaate). Voi sisältää myös talkoilla tuotettua taidetta.
Lisää asukkaiden osaamista, paikkariippumattomuutta. Mahdollistaa uusien ratkaisujen (esim. digitaalisten) käyttöönottoa. Parantaa palveluita ja niiden saatavuutta. Lisää etätyömahdollisuuksia.
Tilojen käyttömahdollisuudet ja käyttöaste lisääntyvät merkittävästi (esim. talvikäyttö tai kokonaan uusi käyttömahdollisuus). Pitää olla merkittävää lisäystä (ikkunoiden tiivistys tms. ei riitä). Uusien rakennettavien tilojen kohdalla harkitaan tilojen tarpeellisuus.
0 = ei lainkaan
1 = toimija löytää hankkeen myötä uuden yhteistyökumppanin tai sillä on jo kiinteää yhteistyötä vähintään yhden toimijan kanssa. Yhteistyöstä oltava molemminpuolista hyötyä. Hanke kohtauttaa uusia ihmisryhmiä (esim. ikäryhmät, maahanmuuttajat).
2 = Yhteistyö ylittää ala- tai aluerajoja (esim. eri alojen toimijat, oppilaitosyhteistyö, julkisyhteisöt, alueen rajat ylittävä yhteistyö, kv. yhteistyö.), tai toimijalla on jo useita toimivia yhteistyösuhteita.
Hanketyyppien omat valintakriteerit/ Yritystuet (max. 11 pistettä)
0= ei
1 =vähän, osa-aikaisia, alle 1 htv
2 = jonkin verran, 1 htv
3 = paljon, yli 1 htv
Yritys lisää alueen pito- ja vetovoimaa (esim. työpaikkojen määrä tai alueelle tärkeät lähipalvelut)
0 = ei lainkaan
1 = yritys löytää hankkeen myötä vähintään yhden uuden yhteistyökumppanin (myös alihankkijasuhteet) tai yrityksellä on jo toimivaa yhteistyötä vähintään yhden kumppanin kanssa. Yhteistyöstä on oltava molemminpuolista hyötyä.
2 = Useita uusia yhteistyösuhteita tai yhteistyö ylittää ala- tai aluerajoja (esim. eri alojen yrittäjät, oppilaitos, alueen rajat ylittävä yhteistyö). Tai hankkeessa hyödynnetään useita olemassa olevia yhteistyösuhteita.