Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Suodattimet

Maatalouden ja maaseudun tukien verkkoasioinnissa katko elokuun loppupuolella

Maaseutuviraston tiedote 26.4.2017

Maaseutuviraston tietojärjestelmissä ja sähköisen asioinnin palveluissa on käyttökatko aikavälillä 17.8.–4.9.2017. Käyttökatko liittyy laajempaan IT-ympäristön uudistamiseen, eikä katko koske pelkästään Mavin tietojärjestelmiä. IT-ympäristön uudistaminen on välttämätöntä tehdä, jotta varmistetaan tietojärjestelmien ja asiointipalveluiden luotettava käyttö.

Hyrrä-asiointipalvelu ei ole käytettävissä

Katko vaikuttaa maaseudun kehittämistukien sähköiseen asiointiin, sillä Hyrrä-asiointipalvelu ja hakemusten käsittelyyn tarvittava tietojärjestelmä eivät ole katkon aikana käytettävissä. Hakijat eivät siis voi sähköisesti hakea tukia eivätkä viranomaiset voi niitä käsitellä tai tehdä päätöksiä. Käsiteltävänä olevien hakemusten lisätietopyyntöjä ei voi lähettää eikä niihin voi vastata. Katkon aikana ei myöskään makseta tukia.

Hyrrä-palvelussa haetaan ja käsitellään maaseudun yritystuet ja kehittämishankkeet, maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet sekä neuvontakorvaus. Lisäksi Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tuet haetaan Hyrrän kautta. Sähköisen asioinnin osuus on näissä tuissa noin 60–100 prosenttia tukimuodosta riippuen.

Tukihakemuksen saa vireille paperilomakkeella

Yritys- ja hanketukihakijoiden tulee huomioida, että tuetut toimet voi aloittaa, kun hakemus on tullut vireille. Jos hakijalla on tarve saada hakemus vireille katkon aikana, hakemuksen voi toimittaa paperilomakkeella ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään. Maksuhakemuksen toimittaminen paperilla ei käytännössä nopeuta maksun käsittelyä, joten maksuhakemus kannattaa toimittaa joko ennen katkoa tai katkon jälkeen sähköisesti.

ELY-keskukset ja Leader-ryhmät ohjeistavat hakijoita tarkemmin esimerkiksi siitä, milloin hakemus pitää viimeistään tehdä sähköisessä asioinnissa, jos se halutaan käsiteltävän ennen katkoa.

Myös maatalouden investointitukihakemuksen saa vireille paperilomakkeella, mutta tuettua toimea ei saa aloittaa ennen tukipäätöstä. Investointitukipäätökset tehdään joka tapauksessa vasta tukijakson päätyttyä lokakuun lopun jälkeen. Nuoren viljelijän aloitustuen tukihakemus tulee olla vireillä ennen tilanpidon aloittamista, joten jos tilakauppa on ajankohtainen juuri katkon aikana, tulee hakemus toimittaa hyvissä ajoin ennen katkoa sähköisesti tai tarvittaessa paperilomakkeella katkon aikana.

Neuvontakorvauksen ennakkoilmoitus etukäteen, jos mahdollista

Neuvontakorvausta hakevien neuvojien tulee jättää neuvontakorvauksen maksuhakemukset ennen katkoa niissä tapauksissa, joissa kuuden kuukauden aikaraja ennakkoilmoituksen ja maksuhakemuksen välillä on kulumassa umpeen.

Katkon aikana tapahtuvista neuvonnoista on varminta tehdä ennakkoilmoitus ennen katkon alkamista. Tällä hetkellä on vielä selvitettävänä, onko mahdollista jättää ennakkoilmoitus katkon aikana sähköpostin liitteenä tai kirjeitse ELY-keskukseen. Tämä mahdollistaisi sen, että viljelijän akuutista tarpeesta lähtevää neuvontaa voi antaa myös katkon aikana.

Vipu-palvelussa ei voi selata tietoja katkon aikana

Viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipu ei ole käytettävissä katkon aikana. Vipu-palvelussa ei ole käynnissä hakuja kyseisenä aikana eikä käyttökatko vaikuta viljelijätukien maksuaikatauluun.

Käyttökatkon vaikutuksista eläinten rekisteri-ilmoituksiin tiedotetaan erikseen myöhemmin.

Vaikutuksia myös koulujakelun sekä tuonti- ja vientitodistusten asiointiin

Koulujakelujärjestelmän Nekka-asiointipalvelussa asiakkaat eivät pysty käyttökatkon aikana laatimaan tukihakemuksia, rekisteröimään uusia toimipisteitä tai lähettämään lukuvuositietoja. Omia tietoja ei pysty myöskään tarkastelemaan asiointipalvelussa. Asiakkaat voivat halutessaan lähettää tukihakemukset, toimipisteiden rekisteröinnit ja lukuvuositiedot paperilomakkeilla, mutta niitä ei pystytä kuitenkaan käsittelemään käyttökatkon aikana.

Käyttökatko tulee vaikuttamaan myös tuonti- ja vientitodistusten hakemiseen, myöntämiseen ja käyttöön. Asiasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Lisätietoa Maaseutuvirastosta:

Hyrrä-asiointipalvelu:
Yksikön johtaja Keijo Yli-Hukkala, 0295 31 2343

Nekka-asiointipalvelu:
Ylitarkastaja Jenni Anttila, 0295 31 2437

Sähköpostit: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

  • Luotu .
  • Osumia: 689

Tuloksellista paikalliskehittämistä EU:n kalatalousalueilla

Helsingissä järjestetään 24.–26.5. kansainvälinen seminaari, jossa tapaavat kalatalouden toimintaryhmät EU:n eri jäsenmaista. Kalatalouden paikalliset toimintaryhmät edistävät meri- ja kalatalouden elinkeinoja. Ryhmät auttavat kalastajia uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämisessä, innostavat nuoria alalle, edesauttavat kehittämään ja brändäämään vaikkapa särkikalasta gourmet-tasoisia nautintoja sekä kalanluista eksoottisia koruja. Toiminta on siis hyvin laajaa ja nivoutuu sinisen kasvuun ja biotalouteen.

Lue lisää liitteenä olevasta PDF-tiedostosta.

 

  • Luotu .
  • Osumia: 697

Leader Hankekoulutus

Leader Hankekoulutus 31.5.2016

  • Luotu .
  • Osumia: 617